Tags

, , , ,

Από την MD ΚΤΩΡΟΥ ΕΙΡΗΝΗ (Ιατρός Ειδ. Παθολόγος)

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και αυξανόμενος είναι ο αριθμός των επιδημιολογικών μελετών που υποστηρίζουν ότι η καθημερινή , μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού ελαττώνει τον κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο 1,2,3

Η καρδιοπροστατευτική δράση της μέτριας κατανάλωσης οίνου , προέρχεται κυρίως από τις αντιοξειδωτικές και αγγειοδιασταλτικές ικανότητες του κόκκινου κρασιού . 4,5,6 .Πλούσιο σε φαινολικό περιεχόμενο , το κόκκινο κρασί αυξάνει την αντιοξειδωτική ικανότητα του πλάσματος ακόμη και στους διαβητικούς ασθενείς , όταν συνδυάζουν τα γεύματά τους με ελαφρά οινοποσία .7,8,9 Μεταξύ των αντιοξειδωτικών φαινολικών παραγόντων του κόκκινου κρασιού ανευρίσκονται τα φλαβονοειδή , δευτερεύοντες φυτικοί μεταβολίτες , που εκτός από καρδιοπροστασία παρέχουν και προστασία εναντίων ορισμένων τύπων καρκίνου .

Οι τανίνες 12 , ένα φλαβονοειδές προερχόμενο κυρίως από το σπόρο και την μεμβράνη επιφανείας του κόκκινου σταφυλιού , έχουν εξαιρετικές αντιαθηρογόνες ικανότητες : ελαττώνουν την εναπόθεση λίπους στην αορτή , μέσω μείωση της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης.10 Επιπλέον η αλκοόλη που περιέχεται στο κρασί αυξάνει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης στον ορό και εμποδίζει την συγκόλληση των αιμοπεταλίων .11

Η ρεσβερατρόλη ( resveratrol ) 13 , ένα αντιοξειδωτικό που περιέχεται στα σταφύλια και το κόκκινο κρασί ,καταπολεμά τον καρκίνο , μέσω αναστολής μιας πρωτεΐνης , της NF � kappaB, που προστατεύει τα καρκινικά κύτταρα από την αντικαρκινική δράση της χημειοθεραπείας . Στην ουσία δρα σαν ένα αντιβιοτικό , που αποτρέπει τα υγιή κύτταρα να μετατραπούν σε καρκινικά και διακόπτει την εξάπλωση των κακοηθειών . Η ρεσβερατρόλη επιπλέον μπλοκάρει και την κυτταρική φλεγμονή που συνδυάζεται με αρθρίτιδες και άλλες νόσους . Περαιτέρω μελέτες πάνω σε δείγματα μονοκύτταρων / μακροφάγων περιφερικού αίματος 14 ανέδειξαν ότι η δραστικότητα της NF- kappaB πρωτείνης , που συμμετέχει και αυτή στην παθογένεση της αθηροσκλήρωσης , μέσω αύξησης των επίπεδων της VLDL χοληστερόλης του ορρού , ανεστάλη με την λήψη κόκκινου κρασιού .

Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα , ότι το κόκκινο κρασί , εκτός του ότι « ευφραίνει τας καρδίας » αξίζει να διερευνηθεί περισσότερο για να βρεθούν θεραπείες και για τις υπόλοιπες ασθένειες που μαστίζουν την ανθρωπότητα .

Κτώρου Ειρήνη Ιατρός ( Ειδ. Παθολόγος )

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Muntwyler J, Hennekens CH, Buring JE, Gaziano JM. Mortality and light to moderate alcohol consumption after myocardial infarction. Lancet, 352:1882-1885, 1998.

2. Rimm EB, Giovannucci EL, Willet WC, Colditz GA, Aschrio A, Rosner B, Stampfer MJ: Prospective study of alcohol consumption and risk of coronary disease in men. Lancet 338:464-468, 1991

3. Renaud S, De Lorgerl M: Wine, alcohol, platelets, and the French paradox for coronary heart disease. Lancet 339:1523-1526, 1993

4. Maxwell S, Cruickshank A, Thorpe G: Red wine and antioxidant activity in serum (Letter). Lancet 344:193-194, 1994

5. Whitehead TP, Robinson D, Allaway S, Syms J, Hale A: Effect of red wine on the antioxidant capacity of serum. Clin Chem 41:32-35, 1995

6. Cao G, Russell RM, Lischner N, Prior RL: Serum antioxidant capacity is increased by consumption of strawberries, spinach, red wine or vitamin C in elderly women. J Nutr 128:2383-2390, 1998

7. Giugliano D, Ceriello A, Paolisso G: Oxidative stress and diabetic vascular complications. Diabetes Care 19:257-267, 1996

8. Ceriello A, Bortolotti N, Motz E, Crescentini A, Lizzio S, Russo A, Tonutti L, Taboga C: Meal-generated oxidative stress in type 2 diabetic patients. Diabetes Care 21:1529-1533, 1998

9. Staprans I, Hardman DA, Pan X-M, Feingold KR: Effect of oxidized lipids in the diet on oxidized lipid levels in postprandial serum chylomicrons of diabetic patients. Diabetes Care 22:300-306, 1999

10. Miyagi Y, et al. Inhibition of human low-density lipoprotein oxidation by Flavonoids in red wine and grape juice. Am J Cardiol 1997; 80:1627-1630

11. Jennifer R. C. Bell, Jennifer L. Donovan, Rodney Wong, et al., (+)-Catechin in Human Plasma After Ingestion of a Single Serving of Reconstituted Red Wine, Am J Clin Nutr 71:103-108 (January 2000)

12. Jennifer Burns, Peter T. Gardner, Jennifer O’Neil, et al., Relationship Among Antioxidant Activity, Vasodilation Capacity and Phenolic Content of Red Wines, J. Agric. Food Chem. 48(2): 220-230 (June, 2000).

13. New research finds cancer fighting compound in red wine.(resveratrol) Modern Brewery Age Issue: July 17, 2000.

14. Blanco-Colio LM, Valderamma M, Alvarez-Sala LA, et al. Red wine intake prevents nuclear factor-kappaB activation in peripheral blood mononuclear cells of healthy volunteers during postprandial lipemia. Circulation 2000;102:1020-1026.

Advertisements